30 Ocak 2010 Cumartesi

Sodalı Mercimekli Börek

   Tatilde bol bol mutfağa gireceğimden sizinle yemek tarifleri daha sık paylaşacağım sanırım :) Yemek blogu mu yapıyorsun sağlık blogu mu diyenlere aldırmamaya ve paylaşmayı sevdiğim şeyleri paylaşmaya devam etmeye karar verdim. Zaten yaptığım hemen hemen her yemeğin fotoğrafını çekiyorum, tarifini de ekleyip bloga koysam ne olur sanki değil mi? Hem hazır katkılı gıda kullanmadan yapılabilecekler yelpazesini sunmuş oluruz böylece diye de düşünüyorum. 
   Mercimeğin hadislerde geçen mübarek bir bakliyat olduğunu biliyor muydunuz? Ben bilmiyordum, sağolsun Suz-i dilara bloguna çok güzel bir derleme koymuş. Mercimek ve hadis-i şeriflerde zikredilen diğer bazı sebzeler için lütfen Suz-i Dilâram blogumuza bakınız.
   Mercimekle yapılan bu börek ise, tadına baktığınızda kıymalı börek yiyormuşsunuz hissi veriyor. Çok lezzetli ve evin en çok sevilen ikinci böreği (ilki her zaman kıymalı börekler oluyor:) ). Denemeniz kesinlikle tavsiye edilir, ama dikkat edin bir başlayınca birkaç taneden fazla yiyebilirsiniz :)
  Tarif Emine Beder'in Çay Saati kitabından; Malzemeler:
  • 3 yufka
  • Sosu:
  • 1 şişe soda
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • İçi:
  • 2 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 orta boy soğan
  • 1/2 yemek kaşığı salça
  • 1 demet maydanoz (daha az kullandım)
  • 5 yemek kaşığı sıvıyağ
  • tuz, karabiber,pul biber
  • Üzerine susam ve çörek otu
Hazırlanışı:
   Mercimekleri yıkayıp haşlayın, süzgece alın. Sıvıyağda soğanları kavurun. Salçayı ekleyip birkaç kez çevirin ve mercimekleri, tuzu, karabiberi pul biberi, maydanozu ekleyip karıştırın. Biraz daha kavurup ateşten alın, soğumaya bırakın. 
   Bir kapta sos malzemelerini karıştırın. Üç yufkanın aralarına sostan sürerek üst üste serin. Yufkaları sigara böreği keser gibi 8 eşit parçaya bölün. İç harcı koyarak rulo yapın. Tepsiye dizin. Artan sos olursa tepsideki böreklerin üzerine gezdirerek dökün. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörekotu serpin. 
   Önceden ısıtılmış 220 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin ve pişince kabarıklıklarını kaybetmemesi için hemen fırından çıkarın. Fırının ısısı size yüksek gibi gelebilir ancak sodalı olduğu için birden güzel bir şekilde kabarmasını ve çabuk pişmesini sağlıyor, düşük ısıda pişirmeyin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails