Karanfil drogu, Myrtaceae familyasından Jambosa caryophylli (=Eugenia caryophylata) bitkisinin çiçek tomurcuklarıdır. Bitki, 10-20 metre yükseklikte, yaprak dökmeyen bir ağaçtır ve tropik bölge bitkisidir, Türkiye'de yetişmez.
Ağacın çiçeklerinin tomurcukları karanfil drogudur. Çiçeklerin sapları da karanfil adıyla satılmakta ancak ikinci kalite bir ürün sayılmaktadır. Kurutulmuş tomurcuklar yaklaşık 10 milimetre boyunda, çiviye benzer şekilli ve ovaryumu hafif dört köşelidir.
Drog %14 oranında uçucu yağ taşır. Caryophylli aetheroleum (karanfil uçucu yağı) adı verilen uçucu yağında %80-90 oranında öjenol bulunur.
Öjenol hoş kokulu, kuvvetli antiseptik, antimikrobiyal ve analjezik (ağrı kesici) bir maddedir. Diş hekimliğinde, diş tedavisi sırasında analjezik antiseptik olarak kullanılır. Karminatif (gaz giderici) etkisi de vardır.
Yani karanfilin kokusu ve diğer etkileri içeriğindeki öjenolden ileri gelir. Öjenol ise karanfilin uçucu yağındadır. Bizim karanfildeki öjenolden faydalanmamız için ise uçucu kaçıcı olan bu yağı, karanfil içeren çayımızı ağzı açık uzun süre kaynatarak yok etmememiz gerektiği sonucunu doğru orantıyla elde etmiş oluyoruz:)
Bu elmaya da ne olmuş böyle diyor musunuz :) Bu, Suz~i dilâra'nın teyzesinin özel karanfil-elma çayı tarifi. Bir elmaya yaklaşık 15-20 tane karanfili bu şekilde saplıyorsunuz. Sonra bir demliğe alıp soğuk su ekleyip kaynatıyorsunuz, kaynama noktasından sonra 2 dakika daha kaynatıp içiyorsunuz. Bu çayı ocağa koyduğunuzda evi öyle güzel bir koku sarıyor ki, mutlaka denemelisiniz. Bu sonbaharda çok ağır geçirdiğim 2 gripte çok rahatlatıcı etkisi oldu.
Bunun dışında demlenmiş sıcak çayınızın içerisine 10-15 tane atıp 3-4 dakika bekletip bu şekilde de içeilirsiniz. Her şekilde önemli olan çok bekletmemektir.
Uçucu yağındaki öjenolün kuvvetli antiseptik/temizleyici/ ve antimikrobiyal/mikrop kırıcı/ özelliğinden faydalanmak için sadece çay olarak içmemiz şart değil. Karanfil uçucu yağını (Caryophylli aetheroleum) aktar veya eczanelerden alıp gargara sularımıza karıştırabiliriz. Özellikle dışarıda çalışıp veya okula gidip akşam eve gelince ağzı ve boğaz yolunu karanfil, papatya, nane gibi doğal kuvvetli antiseptiklerle gargara suyu hazırlayıp çalkalamamız çok çok iyi olur. Hele grip salgınının olduğu şu zamanlarda..
Bunlar da mısır çarşısının süslü mü süslü altınlı boncuklu karanfilleri :)
*Karanfil adıyla anılan bu bitkiyi, pembe kırmızı çiçekleri yeşil dalları olan karanfil çiçeğiyle karıştırmamalıyız.. Karanfil çiçeği Dianthus caryophyllus latince adıyla bilinen farklı bir türdür, ancak karanfil çiçeğinin de tıbbi etkileri vardır. Çiçekler balgam söktürücü ve öksürük kesici olarak kullanılır.*** Çok sevdiğim Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu 'nun Bitkisel Kürler Rehberi (ajansmik yayıncılık) kitabında barsak hareketliliğini arttırdığı için ülseratif kolit ve chron hastalarının karanfili kesinlikle sıcak veya ılık suyla almamaları gerektiğini belirtiyor.