7 Aralık 2009 Pazartesi

Cilt Kuruluğu (Kserosis)

   Bir Saray'da kahvaltı (Beyazıt'ı bilenler bilir :), bir farmasötik kimya laboratuvar sınavı ve bir Mısır Çarşısı (nam-ı diğer Spicy Bazaar) gezisinden sonra birçok fotoğraf, nihayet kavuştuğum yaban mersinlerim, kek yapmak için aldığım kurutulmuş meyve karışımım ve şu anda yudumladığım rengi kokusu ve tadıyla tek kelimeyle müthiş olan hibiskus çayımla evde dinlenmedeyim. Mısır çarşısına çok sık gideriz Canyoldaşımla. Bir gezer dolanır, bitkilerin baharatların kokusunu içimize çeker, her seferinde ilk defa görüyormuşuz gibi dayanamayıp herşeyi eller, sonra muhakkak cevizli sucuk alır döneriz:) Bu sıralar cevizli sucuk sıralamada gerilerde kalıyor, yeni gözdemiz Malatya çıtırı :)

  Size de çarşıyı bilmeyenler veya gidemeyip özleyenler için bol bol fotoğraf getirdim. Yine de gidip önce Yeni Camii önünde kuşlara yem atmanızı, sonra Mısır Çarşısında çeşit çeşit bitkinin kokusunu alarak dolaşmak için fırsat oluşturmanızı tavsiye ederim. Kalabalık olmasına rağmen benim çok huzur bulduğum bir yer.. Yerini, nasıl ulaşacağınızı bilmiyorsanız seve seve tarif edebilirim..

   İstanbul hâlâ yazdan kalma günler yaşasa da kış ayları geldi ve havalar gittikçe soğuyor. Benimki gibi bir cilt yapınız varsa bı sıralar sizde de cilt kuruluğu problemi baş göstermiş olmalı. Her kışa geçişte özellikle ellerimde ve yüzümde kuruluktan ötürü derim çatlar ve pullanarak dökülme de buna eşlik eder. Kendimde bu belirtileri görmeye başlayınca sizlere de faydalı olacağını umduğum bir yazı yazmalıyım dedim.
   Cilt kuruluğu (xerosis);
-pürüzlü cilt  -esneklik kaybı  -fissürler
-soyulma  -inflamasyon (kızarıklık-şişlik) -kaşıntı ile kendini gösteren bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle bacaklar (alt kısım), el sırtı ve kollarda (alt kısım) kış aylarında görülür. Cilt kuruluğuna yol açan etkenler arasında şunları sayabiliriz:

  • Kronik deterjan kullanımı
  • Kötü beslenme
  • Hipotiroidizm
  • Dehidrasyon
  • Deride stratum korneumun hasarı veya sıvısının eksikliği
  • Sık yıkanma, duş alma (sıcak suyla)
  • Fazla sabun kullanma
  • Kuru hava, rüzgar
  • Yaşlılık
  • Hormonal değişiklikler
  Gördüğümüz gibi cilt kuruluğunun çeşitli birçok sebebi olabiliyor. Bu etkenleri inceleyerek öncelikle cilt kuruluğunun ilaçsız(non-farmakolojik) tedavisini kendi kendimize uygulayıp durumumuzu iyileştirebiliriz. Etkenlere bakarsak, öncelikle derimizi fiziksel hasara uğratabilecek dış etkenlerden korumalıyız. Soğuk havalarda rüzgarın yakıcılığından etkilenmeyecek şekilde kol bacak ve yüzümüzü örtmeliyiz, derimizi gereksiz yere aşırı miktarda tahriş edici kimyasallarla temas halinde bırakmamalıyız. Sabun zararlı bir madde olmamakla beraber derinin kendine has asit mantosunu aşırı kullanımda bazik yapısıyla sürükleyerek nötrleyebilir ve böylece cilt kuruluğu oluşur. Bunun için ellerini çok sık yıkayanlar nemlendiricili sabunları tercih edebilirler. Çok sıcak suyla çok sık banyo yapılması da cildimizi kurutur. Her gün yerine iki günde bir banyo yapılması, ılık suyla kısa duşlar alınması vücudumuz için en uygun olandır. Bunların dışında beslenmemize çok önem göstermeliyiz. Yeterince su içmezsek de derimiz kuruluk belirtileri gösterebilir. Turunçgillerin en güzellerinin pazarlarda olduğu bu aylarda sulu meyveler yiyip bol su içmeyi de ihmal etmeyerek vücut ve cilt sağlığımızı desteklemeliyiz.
   Kendi kendimize alacağımız bu önlemler dışında sizlere nemlendirici kremler kullanmanızı öneririm. Ben de küçük bir boy edindim çantamda sürekli taşıyorum ellerim kurudukça sürmeye çalışıyorum. Gerginliği ve el sırtımın çatlayıp kanamasını oldukça azaltıyor. Banyodan sonra kullanılan vücut nemlendiricileri, yağ bazlı kremlerin kullanımı da şikayetlerinizi azaltacaktır. Ciddi cilt kuruluğu sorunu olanlar ya da farmakolojik etkili krem kullanmak isteyenlere ise üre veya laktik asid içeren ürünleri ve topikal hidrokortizon kremlerini önerebilirim.


   Hibiskus (bamya çiçeği)'un fotoğrafını da çekmiştim ancak o pek iyi çıkmamış, aydınlık bir zamanda size evde yaptığım çayın o tatlı rengini yansıtan bir fotoğraf çekip Hibiskusla ilgili bir yazı yazacağım inşallah. Hibiskus yazısına ulaşın.
Hepinize sağlıklı keyifli günler dilerim.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails