Bu akşam yazacaktım ama tüm öğleden sonramı ayakta durup el makineleriyle tablet basmakla geçirdiğim için o kadar yorgunum ki kafamı toparlayamıyorum. Şimdilik resimleri koyayım.İyi seyirler..:)
Hibiskus sabdariffa***, Malvaceae familyasından Türkçe karşılığı bamya çiçeği veya kerkede olan bir bitki. Hibiskus ailesinin çok fazla sayıda alt türü var, bamya ve bamyaya benzer meyve verenleri mevcut. Ancak biz şimdi bunlardan farklı olarak aktarlarda satılan tıbbi çay olarak kullanılan türünden bahsedeceğiz, yani Hibiskus sabdariffa'dan.
Elimdeki kaynaklarda hibiskus ile ilgili fazla bilgi bulamadım. İnternetteki yabancı kaynaklarda bir araştırma yapayım dedim, o kadar çok döküman çıktı ki karşıma..Hibiskus birlikleri, hibiskus koleksiyonerleri, hibiskuslu tarifler ve hibiskusla ilgili daha pek çok şeyin bulunduğu çok sayıda yabancı bilimsel kaynak mevcut. Ben Amerika Purdue Üniversitesinin bu sayfadaki kaynağından sizlere kısaca bilgi vermeye çalışacağım.
Hibiscus sabdariffa genel olarak tropikal iklim bitkisidir. Kurutulmuş çiçekler %15.3 hibiskik asid, %7.9 protein içerir. Saponinler ve tartarik asidin yanında çoklukla aspartik asid içerir.
Kurutulmuş çiçeklerin birçok kullanılış şekli vardır; en geneli çay olarak kullanımıdır. Reçel, şerbet, marmelat, dondurma ve başka birçok tatlının yapılışına katılır. Sarmaşık'taki hibiskusla renklendirilmiş ayva tatlısı tarifi için tıklayın.
Bamya çiçeğinin antiseptik, afrodizyak, kolagog (safra arttırıcı), diüretik (idrar söktürücü) , sedatif, midevi olarak kullanılışları rapor edilmiştir.
Öksürük, skorbüt (C vitamini eksikliği), hipertansiyon, idrar yolları rahatsızlıkları, kanser, disüri, dispepsi hastalıklarında halk tıbbında kullanılmaktadır. Bitkinin su ile yapılan çayının kansere tedavi niteliğinde olduğu halk arasında söylenegelmiştir. Medikal olarak ise çiçeklerin içerdiği gosipetin, antosiyanin ve hibiskin glukosidi diüretik ve koleretik etkiler yapar, kan basıncını düşürür, barsak hareketliliğini düzenler. Tavuklarda yapılan deneylerde alkol alımında alkolün vücut tarafından emilimini azalttığı ve alkolün etkilerinin azaldığı gözlenmiştir.
Hibiskus çoğunlukla, bitki çayı karışımlarına tat ve koku verici olarak eklenir. Siz de çay karışımlarınıza birkaç parça katıp çayınızın havasını ve varsa kötü tadını değiştirebilirsiniz. Ya da benim gibi bir tutam bamya çiçeği ile çay hazırlayabilirsiniz.
Çayı şu şekilde hazırlarsanız sonuç daha iyi olur: Bir tutam hibiskusu bir cezveye koyun ve cezvenin üzerine kaynar su ekleyin. 2 dakika kadar bir kaşıkla karıştırarak bekleyin. Daha sonra vakit geçirmeden süzün, çünkü yapraklar sıcak suyun içinde uzun süre kalınca tadı acılaşıyor. Ve sıcak sıcak için.
İdrar yaparken yanma hissi olanlara çok iyi gelecek olan bir çay. Kanı seyreltmesi ile de yüksek tansiyon hastalarına faydalı olacaktır. Boğazı da yumuşatan, soğuk algınlığına iyi gelen ve yatmadan önce içtiğinizde rahat uyumanızı sağlayan bu çayı arada bir keyif yapmak için de içmenizi öneririm:)
Çok tatlı pembe-kırmızı bir rengi olan çayı evde yaptığım tatlılarda renklendirici olarak kullanmayı da deneyeceğim.
Hepinize keyifli günler dilerim..
*** Çok sevdiğim Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu Bitkisel Kürler Rehberi (ajansmik yayıncılık) kitabında hibiskusu guatr ve tiroid şikayeti olanların kullanmaması gerektiğini not etmiş. Aynı zamanda yüksek kan şekeri ve yüksek tansiyonu düşürmek için mükemmel bir yardımcı olduğu, çok iyi bir antiseptik ve antibakteriyel olduğu, damar sertliği şikayetinde çok yardımcı olacağı, diyetlerde tok tutucu olduğu, akciğer kanserini ve wilson hastalığını önleyici olduğundan da bahsetmiş.
Hibiskus ile ilgili diğer sayfalar: