1 Şubat 2010 Pazartesi

Hangi Peynir? - Türkiye'de Peynir Tercihi

   Peynir mayasının tanımı ve çeşitleri ve peynir seçiminde dikkat edilecek noktalar başlıklarından sonra Türkiye'de yaşayan bir birey olarak hangi peynirleri güvenerek yediğimi paylaşmayı, benimle aynı hassasiyette olan arkadaşlarıma karşı bir borç hissederim.
   Aslında peynirle ilgili çok fazla ürünü incelemediğimi söylesem yanlış olmaz, ya da uzun zaman önce bakıp şu an aklımda kalmayanlar olabilir. Ama şu sıralar markete uğradıkça sizler için notlar almaya çalışacağım, inşallah böylece daha çok fikir paylaşabilirim.
   İlk olarak bahsedecek olursak, yıllardır emin bir kaynak şahıstan edindiğim bilgiler doğrultusunda MURATBEY peynirlerine bir güvenim vardı ve her zaman Muratbey peynirlerinden almaya çalışırdım. Üstelik diğer peynirlere göre gerçekten çok kaliteli ve tat olarak da farkı belirgin olacak şekilde daha lezzetli. Yakın zamanda ise bu güvenimizin yerinde olduğu Muratbey peynirlerinin GİMDES sertifikası alması ile teyit edilmiş oldu. Muratbey'in GİMDES sertifikası almasına en çok benim sevindiğimi söyleyebilirim :) Zaten çok severek ve güvenerek tüketiyordum, artık benim için tek diyebileceğim bir marka.
  
* GİMDES'in şimdiye kadar sertifikalandırdığı markaları buradan görebilirsiniz. Aralarında hayvansal peynir mayası markaları da olduğu dikkat çekiyor.

  Bunun dışında, hepimizin bildiği BİM marketleri adına üretilen ve orada satılan bir peynir markası var: Aknaz. Bu peyniri ilk olarak geçen yaz Trabzon'dayken keşfettik. İstanbul'da evimize yakın Bim olmadığı için sık sık gitme şansım olmuyor ancak Trabzon'da alışverişimizin çoğunu oradan yapıyorduk. Ve paketlenmiş halde satılan Ezine peyniri o kadar güzel kıvamlı ve lezzetliydi daha sonra da bundan almaya devam ettik. 
  Geçtiğimiz zamanlarda bu konuyu yazdığımda sizlere göstermek için peynir kutusunun üzerindeki içindekiler kısmını fotoğrafladım (üzerine tıklayarak yakından görebilirsiniz). Diğer birçok peynirin üzerinde maya cinsi yazmazken Aknaz'ın üzerinde "mikrobiyal" ifadesini görebiliyoruz. Buna dayanarak bu peynire de güvenerek yiyebiliriz diye düşünüyorum. Aknaz peynirin üreticisi olan Kaanlar Gıda'nın Bim için ürettiği diğer peynir çeşitlerini de incelediğimizde (şu an ürün adını tam olarak hatırlayamadığım kaşar peynir ve tel peynir gibi) onlarda da mikrobiyal maya ibaresini görüyoruz. GİMDES sertifikasını henüz almamış olsa da yakın zamanda almasını ümit ediyorum.
 Ve bu önerime muhalafet olabilecek arkadaşlar için bunun sadece, "üzerinde kaynağı belirtilmemiş maya kullanılan peynirlere nispeten güvenilir" olduğunu düşündüğümü yeniden belirtmek isterim.
  Şu halde Türkiye'de peynir alırken şu yollardan biri izlenmeli diye düşünüyorum:
  1. GİMDES sertifikası almış olan markalar tercih edilmeli.
  2. Yurt dışından ithal edilen peynirler için HELAL damgası aranmalı, veya IFANCA gibi kurumların ürün arama servislerinden ürünün durumu ile ilgili bilgi alınmalı.
  3. Etiketinde mikrobiyal maya ibaresi bulunan peynirler tercih edilmeli.
  4. Yakinen tanıdığınız ve güvendiğiniz kişilerden alışveriş yapmak emin bir yol olarak görülebilir.
  5. Üretici firmalarla yazışılarak bilgi alındıktan sonra peynir tercihi yapılmalı (ki Türkiye esnafında detaylı ve doğru teknik bilgiler yerine "abla vallahi en güzeli, en kalitelisi, bizde kötü mal olmaz, ne domuz mayası mı o da ne" gibi karşılıklar almanız daha olasıdır).
  6. GİMDES sertifikası almış olan peynir mayaları kullanılarak üretilen peynirler tercih edilmelidir.
  7. Evde peynir yapılmalıdır :)
   Evde peynir yapma çalışmalarımı ileride sizinle paylaşmak istiyorum. Şu an için Cahide ablanın blogunda kendi yaptığı peynirin tarifini bulabilirsiniz. GİMDES ve Gıda Raporu sitelerinde de çeşitli peynir yapımı tarifleri mevcut.
  Şimdilik marka olarak sizlerle paylaşabileceklerim bu ikisinden ibaret, incelemelerim devam ettikçe onları da paylaşacağım.
   Perşembe günü inşallah tekrar görüşmek üzere.. Sağlıklı ve temiz kalın :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails