Biraz yazmaya ara verince özellikle tarifler birikti. Turşumu yapalı çok oldu, hatta yedik bitirmek üzereyiz. Ev yapımı gıdalar diyoruz madem, evde turşu yapmadan olmazdı değil mi :)
Cahide ablanın tarifiyle ilk kez turşu yaptım (daha önceki bir faciayı saymıyorum:) ) ve muhteşem oldu! 14. günde açtım tadına baktım ve henüz tam dönmemişken yemeye başladık. Evdekiler öyle beğendi ki her akşam turşu istenir oldu. İyi ki büyük bidona yapmışım yoksa çabucak bitecekmiş :)Cahide ablanın yöntemi çok iyi tutuyor. Ben 5 litrelikten daha büyük bir kap kullandığım için tuz miktarını biraz göz kararı ayarladım ama siz ölçüleri bire bir uygulayın, Allah'ın izniyle güzel olacağından emin olabilirsiniz. Kafama takılan yerleri sabırla detaylarıyla anlatan ve bu güzel turşuyu yapmamı sağlayan Cahide ablama tekrar çok teşekkür ediyorum :)
Ben lahana ve havuç kullandım siz değişik turşuluk sebzeler de kullanabilirsiniz. Merak edenler için söyleyeyim; turşular kıtır kıtır oluyor, tadı ve kokusu meşhur Eminönü turşucularınınkini aratmıyor :) Tarifi Cahide abladan aynen kopyalıyorum:
KARIŞIK KIŞ TURŞUSU
Malzemeler:
Orta boy bir beyaz lahana
5-6 adet havuç
Yarım brokoli
Yarım karnabahar
Yarım kırmızı lahana
5 litrelik bir kap için:
Bir su bardağı üzüm sirkesi
Bir avuç nohut(ekşitmesi için)
2.5-3 yemek kaşığı kaya tuzu
1 yemek kaşığı şeker(ekşitmesi için)
Bir küçük baş sarmısak
YAPILIŞI
*Lahanaları 4-5 saat önceden doğrayıp 2-3 yemek kaşığı tuzla beraber harmanlayın.(yumuşaması ve daha az yer tutması için)
*Daha sonra fazla tuzunun gitmesi için hafif sudan geçirin.
*Turşu kabının dibine nohutları ve bir kaç diş sarmısak atın.
*Üzerine,yine doğradığınız sebzelerden sırasıyla dizin.
*Dizerken ara ara sarmısak koymayı ihmal etmeyin.
*En son bütün sebzeler bittikten sonra,turşu kabının içine sirkeyi katın ve üzerine doluncaya kadar su koyun.Bu şekilde suyu tam ayarlanmış oluyor.
*Bu kez bidondaki suyu bir kaba boşaltın içine tuzunu şekerini atıp karıştırın.tekrar bu karışımı bidona doldurun.
*Ağzını uzun bir havuçla sıkıştırın ki alttaki sebzeler yüzeye çıkmasın.
*Ve temiz bir poşeti turşuların ağzına örtün buda hava almasını engelleyecektir.
*Son olarak ağzını sıkıca kapatın.Ilık bir yerde 2 hafta kadar bekletin.Mis gibi turşumuz hazır.
(**Not: Fotoğrafları tam olgunlaşmadan çekmiştim )
(**Not: Fotoğrafları tam olgunlaşmadan çekmiştim )