Bu meyve genel olarak "likapa" ismiyle biliniyor. Mavi yemiş ve ligarba olarak değişik yörelerde değişik isimlendirmeler mevcut. (Ancak hocamızın anlattığına göre asıl yaban mersini budur.)
Yaban mersini ile birçok benzer özelliği bulunmakla birlikte birçok farklı özellikler de göstermektedirler. Bunların en başında likapanın yaban mersininden farklı olarak oftalmolojide (göz hastalıkları) kullanılmasıdır.
Likapa çok iyi bir kılcal damar koruyucudur. Göz de kılcal damarca en zengin olan organlarımızdan biridir. Bu nedenle diyabet ve hipertansiyondan kaynaklanan retinopatide (göz rahatsızlıkları) yararlıdır.
Blueberry oftalmolojide kullanılan bitkisel ilaçların en başında yer almaktadır. Bu nedenle glokom gibi ciddi bir göz hastalığında da göz kılcallarını koruyucu olarak kullanılabilir.
Likapa astrenjan (yaralanma gibi durumlarda kanı durdurmayı sağlayıcı ve doku büzücü) özellik gösterir. Bu özelliğiyle diyareye karşı da kullanılır. İltihap gidericidir. Özellikle çocuklardaki ishalde çok etkilidir.
Luteinle kombine preparatları da bulunur, maküler dejenerasyonda kullanımı vardır.
Bu iki meyvenin ne kadar şifalı olduğu saymakla bitmez, ancak ben temelde yanlış anlaşılan bazı noktaları ayırmak istedim. İdrar yolları rahatsızlıkları için cranberry, göz sağlığını korumak için blueberry tüketilmelidir.
Yeri gelmişken; Bunların dışında aynı familyada bir de Mulberry (Morus nigra/alba) vardır ki o da bildiğimiz "dut"tur. Diyabete karşı dut yaprakları ve dal uçları kullanılır. Meyvalar antioksidandır.