22 Kasım 2009 Pazar

Kırmızı Reishi Mantarı (Ölümsüzlük Mantarı)

  Bugün Ülke Tv'deki "Önce Sağlık" programında Uzm. Dr. Soner Dileklen daha önce duymadığım reishi isimli bir mantar türünden söz ediyordu. Doktorların genelde alternatif tıbba soğuk durduklarını biliriz, ancak Soner Bey gibi bazı bitkileri özel ilgi alanı edinmiş olan kişiler de var. Ve anlattıklarına göre kendisi bu mantarla ilgili oldukça fazla araştırma ve çalışmalarda bulunmuş. Ondan dinlediğim benim için yeni bilgileri burada sizlere de aktarmak istiyorum. Böylelikle benim için de daha sonra detaylı araştırılacak bir konu olarak not düşmüş olacağım.
  Reishi mantarı bildiğimiz mantar ailesinden bir tür. Doğada yeşil, sarı, kırmızı gibi renklerde bulunabilen bu mantarlardan kırmızı olanı tıbbi olarak kullanılıyor. Genelde mantarların büyümesi çok kolaydır ancak bu özel mantarın yetişmesi oldukça zormuş. Uzakdoğuda yüzyıllar öncesinden beri kullanılıyormuş ve günümüzde de reishi mantarı ile ilgili uzakdoğuda çok ciddi çalışmalar sürdürülüyormuş. Uzakdoğu hükümdarları halkı bu mantarları toplayıp kendilerine getirmeleri için ödül bile verirlermiş. Böylece hanedanın ömrünün uzayıp sağlıklı olmasının sağlanacağına inanıyorlarmış. Hatta bu yüzden bu mantara "Ölümsüzlük mantarı" adını vermişler.
  Yapılan çalışmalarda da kırmızı reishi mantarının özellikle bağışıklık sistemini güçlendirici çok önemli etkileri ortaya çıkmış. Doktorun söylediğine göre düzenli kullanımda 4-6 haftada bağışıklık sisteminde belirgin olumlu gelişmeler gözleniyor, 3 aya kadar da bağışıklık sistemi gerçekten çok kuvvetleniyor. Aynı zamanda kırmızı reishi mantarında adenozin ve polisakkaritler gibi 20 kadar etken bileşik bulunuyormuş. Adenozin aritmi tedavilerinde, polisakkaritler ise karaciğer yenilenmesinde-karaciğer yağlanması tedavisinde kullanılan maddeler olduğundan bu maddelerin de getirdiği olumlu etkilerden dolayı da kullanımı tercih ediliyormuş. Kanser gibi bağışıklık sisteminin zayıf düştüğü hastalıklarda hastaların kendi ilaçlarının yanında ek olarak bunu kullanmalarını mutlaka öneriyor. Kanserli hayvanlarda yapılan çalışmalarda önemli oranda tümör küçülmesini sağladığı izlenmiş. Diyabet ve kırmızı reishi mantarı ilişkisini araştırmış olan doktor, özellikle Tip 2 diyabetlilerin düzenli kullanımla kan şekerinin %20 gibi önemli bir oranda düştüğünü gözlemlemiş. Herkesi grip korkusunun sardığı bugünlerde de bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı önemli bir kaynak olarak tüketilebilir.

*kırmızı reishi mantarı
   Türkiye'de de özel olarak kültürü yapılan bu mantarı yukarıdaki resmi aldığım satış sitelerinden irtibatla elde edebilirsiniz. Kırmızı reishi mantarı kurutulmuş olarak satılıyor ve Doktor Soner Bey'in önerisiyle kaynatılarak çay gibi suyu içilerek tüketiliyor. Ben de fırsat bulduğumda edinip denemeyi istiyorum o zaman tekrar gözlemlerimi yazarım. Hepinize sağlıklı günler dilerim, bana da iyi bir sınav haftası..:)
 * Mantar bitkiler aleminde yer almayıp kendi başına fungi aleminde yer alıyor ancak ben bitkisel droglar kategorisine ekliyorum.

** İstatistiklere baktığımda lesitinin zararları, ekmek katkıları, bitkisel çay hazırlanışı gibi anahtar kelimelerle sayfama gelindiğini görüyorum, ziyaretçilerin araştırma konuları ile ilgili yorum bölümüne aradıkları konuyla ilgili not bırakmalarıyla ben de o konuyla ilgili araştırmalarımı öncelikli olarak yazabilirim. Yazılacak listemde birçok konu olduğundan sıralama belirlemede sizlerin yardımcı olması daha iyi olur. Tüm okuyucularıma taze bloguma ilgilerinden dolayı teşekkürler...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails