22 Aralık 2009 Salı

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma


Merhaba değerli ziyaretçiler, sevgili okurlarım. Bildiğiniz gibi araştırmalarım sonucunda 2,5 senedir katkılı hazır gıdaları tüketmemekteyim. Benim için tüm bu maddelerden uzak kalmama kadar uzun bir süreç geçti çünkü hazır gıdalar hayatımızda çok yer etmiş ürünlerdi ve çok çeşitli ürün gruplarında çok çeşitli katkılar kullanılabiliyordu. Ve benim bu konuyla ilgilenmeye başlamam ile birlikte bu maddeleri tek tek inceleyip karar vermem gerekti dolayısıyla bu da konuların mantığını sistematiğini öğrenmek, gıda gruplarını öğrenmek, emülgatörlerin işlevlerini, çeşitlerini, kaynak/hammaddelerini öğrenmek gibi uzun uzun uğraşlar gerektirdi. Ben de bu süre sonucunda edindiğim birikimi sizlerle paylaşmak adına bir blogda yazmaya karar verdim.
  Umuyorum ki yazdıklarım istifadeli oluyordur. Ancak yine de ispatlı olması gerektiği düşüncesiyle tüm bilgileri kendi alanına özgü terimlerle açıklamaya çalıştığım için, yazıları okumak sıkıcı ve biraz da zor anlaşılır olabilir. Şimdi sizlere, bizlerin bunca şeyi okumak ve araştırmak zorunda kalmadan emin bilgilere ulaşmanın kısa ve güvenilir bir yolundan bahsedeceğim.
  Gelişmiş dünya ülkelerinde, Amerika'da ve Avrupa'da Müslümanlar, Museviler, vejeteryanlar ve veganların inanç ve yeme tercihlerine göre gösterilen saygı ve değerden ötürü gıdalarda çeşitli etiketlendirmeler yapılmaktadır. Gıdalarda Müslümanlar için "Helal", Museviler için "Kosher" etiketleri ve vejeteryanlar/veganlar için "% 100 bitkisel" ibareleri bulunmaktadır. Ülkemizde bu uygulamaları neredeyse hiçbir gıda üzerinde göremediğimizi söylemek yanlış olmaz.
  Ancak bu konu ile ilgili olarak çok değerli çalışmalar yapan bir kuruluş var: Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği. Bu kuruluş bizim yerimize sertifika talebinde bulunan firmaları denetleyerek hijyen-sağlık koşulları ve helal içerik konularını eğitimli görevlileriyle denetleyerek GİMDES sertifikası vermekte. Çalışmalarıyla ilgili detaylı bilgiyi web sayfalarından bulabilirsiniz.
  Söylediğim gibi, bu kuruluş kendisinden sertifika talebinde bulunan firmaları denetliyor. Çalışmaları sonucunda sertifikalandırdığı bir ürünü artık içeriğinde şu madde mi var, hangi kaynaktan elde edilmiş vs.. araştımamıza gerek kalmadan sadece üzerindeki GİMDES onayına bakarak alabilme şansımız ve kolaylığımız oluyor. Şu anda bu kuruluşun sertifikalandırdığı ürün sayısı az olmakla beraber çalışmaları devam etmekte olan birçok ürün de bulunuyor. Onaylı ürünlerin az olmasının sebebi ise bizlerin, dolayısıyla firmaların bu konularda hassasiyet göstermeyip içerik kontrolü talebinde bulunmamamız.
   Evet bu kuruluş bizim yerimize tüm araştırmaları uzman kadrosuyla gerçekleştiriyor. Ancak bizlerin yine de bir sorumluluğu var, o da tüketicisi olduğumuz gıda üreticilerini bu sertifikayı edinmeye yönlendirmek. Bunu yaptığımız zaman o firma kendini mecbur hissedecek ve eğer eksiklikleri varsa onları giderip sertifika koşullarına uygun hale getirmeye çalışacak ve sertifika için başvuracaktır. Bunun sonucunda güveni yüksek bir tüketici kitlesiyle iyi ticari ilişkiler kuracağı için kendisi de memnun olacaktır.
 Kesinlikle tükettiğimiz gıdaların üreticileriyle irtibata geçmekten çekinmemeliyiz. Gerek telefon, e-mail veya gerek basın yoluyla firmalar artık bu konuya yönlendirilmelidir. Tüm gelişmiş ülkelerde senelerdir yapılagelen gıda etiketlendirme ve sınıflandırma sistemi artık bizlerin de gereksinimlerini karşılamalıdır. Bu noktada bize düşen çok küçük görevimizi yerine getirmekten kaçınmamalıyız.
  GİMDES yetkililerine zor şartlar ve baskılar altında azimle gerçekleştirmeye çalıştıkları çalışmalarından ötürü saygılarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails