31 Ekim 2009 Cumartesi

Ihlamur (Tiliae flos)




   Hangimiz grip olduğumuzda bir fincan sıcak ıhlamura sığınmamışızdır değil mi? Gerçekten de ıhlamur lokal etki olarak boğaz dinginliği ve genel olarak da bir rahatlama verir insana. Peki ıhlamurun bu özellikleri nelerden ileri geliyor merak ediyor musunuz?


    Ihlamur çiçekleri içerisinde %0.05 oranında uçucu yağ taşır. Bu uçucu yağda ise ıhlamuru demleyip içtiğimizde bizde rahatlatıcı etkiler oluşturan bir çok etken madde vardır. Bu etken maddelerden en önemlisi farnesoldür. Farnesol, aynı zamanda drogun sedatif (sersemlik-uyku hali) etkilerini veren maddedir.
     Dünya üzerinde bir çok ıhlamur türü bulunmaktadır. Ancak tıbbi türler 2 tanedir:
    -Tilia cordata ve Tilia platyphillos.
    Yurdumuzda ise Tilia tomentosa daha çok yaygındır. Bu tür diğerlerine göre biraz daha ağır kokuludur. Ve uçucu yağdan ziyade içerdiği müsilaj oranı yüksektir. Müsilaj ise göğüs yumuşatıcı özellik veren bir maddedir. Müsilajından faydalanılmak istenen ıhlamur, brakteleriyle (çiçeğin bağlı olduğu yaprakla) beraber toplanır, bu yapraklar da büyük oranda müsilaj içermektedir.
    Ihlamur çiçeği genel olarak göğüs yumuşatıcı, yatıştırıcı, terletici (diaforetik), idrar söktürücü (diüretik) ve hafif antispazmodik (spazm giderici) özelliklere sahiptir. Tıbbi çay olarak kullanılışı yaygındır.


Peki çayımızı nasıl hazırlayacağız?


Bir çoğumuz ıhlamuru çaydanlığın demliğine veya bir cezveye koyup üzerine soğuk su ekleyerek kaynamaya bırakır. Hatta ertesi gün üzerine tekrar su ekleyip kaynatırız değil mi? Oysa böyle yapmamız ıhlamurdan elde edebileceğimiz faydanın büyük bir kısmını uçurur ve götürür. Ihlamurun içerisinde uçucu yağ bulunduğunu söylemiştik. Uçucu yağ kaynatma ile meydana gelen su buharlarıyla sürüklenebilen bir maddedir. Yani böyle saatlerce kaynamaya bıraktığımız ıhlamurun tedavi edici büyük bir kısmını da havaya bırakmış oluyoruz. Doğrusu, taze ıhlamur çiçekleri (yapraklarıyla beraber olursa göğüs yumuşatıcı etkisi artar) üzerine kaynar su ekleyip 5 dakika kadar ağzı kapalı olarak kaynatıp taze taze içmemizdir.


Yaklaşan soğuklarda hastalıkların sizleri bulmaması ve ıhlamuru mecburiyetten içmemeniz dileğiyle..:)

*Fotoğraf için Rumma'ya teşekkürler...:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails