Merhaba; profilimde görüldüğü gibi eczacılık fakültesinde son zamanlarına yaklaşmış bir öğrenciyim. Mezuniyete yaklaşırken ancak hayalimdeki eczaneye kavuşmama kim bilir kaç zaman varken; alanımızda, adına yarışmalar dahi düzenlenen hasta bilgilendirme deneyimlerime staj dönemleri dışında internet ortamında da devam edebileceğimi düşündüm. Ve ağırlıklı olarak bitkisel droglarla ve kaliteli gıda tüketimi ile ilgili, ancak bunların dışında sağlıkla ve eczacılığın alanına giren herşeyle ilgili olarak, soru-cevaplarla da birbirimize yardımcı olabileceğimiz bir ortam oluşturmak istedim. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Türkiye'nin ilk eczacılık fakültesidir ve bizler köklü bir akademisyen kadrosundan oldukça ağır bir eğitim almaktayız. Eczacılık bölümünde ne gibi dersler görüldüğünü dışarıdan bakıldığında pek çok insan tahmin edemez, o yüzden kısaca geçtiğimiz 3 senede ağırlıklı olarak gördüğümüz derslerden bahsetmek istiyorum.
I. sınıf: Genel Kimya-Fizik-Matematik-Türk Dili-İnkılap Tarihi-Tıbbi Biyoloji-Güzel Sanatlar-Yabancı Dil-Analitik Kimya*-Bilim Ve Uygarlık Tarihi-Latince
II. sınıf: Analitik Kimya II*- Organik Kimya-Fizyoloji-Patoloji-Farmasötik Mikrobiyoloji*-Bitki Morfolojisi*-Biokimya*-Halk Sağlığı- Farmasötik Teknolojiye Giriş-Farmakoloji I-Heterosiklik Bileşiklere Giriş-Moleküler Biyoloji-Mesleki İngilizce-Farmasötik Botanik*
III.sınıf: Farmasötik Kimya I-II*-Farmakognozi I-II*-Farmasötik Teknoloji I-II*- Farmakoloji II-III-İmmünoloji-Klinik Biokimya-Kozmetoloji
IV.sınıf: Farmakoterapi*-Farmasötik Teknoloji III*- Farmasötik Kimya III-IV*-Biofarmasötik Farmakokinetik- Farmakognozi III*- Eczacılık İşletmeciliği-Eczacılık Tarihi ve Deontolojisi-Radyofarmasi-Farmasötik Biyoteknoloji- Eczacılık mevzuatı Ve Etik- Tıbbi İlk Yardım- Fitoterapi*-Tıbbi Çaylar- Farmasötik Bakım-Farmasötik Toksikoloji
Ve V. sınıf staj ve bitirme projesinden oluşuyor.
* işaretli derslerin günde en az 3'er saatlik haftada 4 gün laboratuvar uygulaması vardır. Yani tıp çevrelerinden olmasına rağmen eczacıyı kan şekeri-kolesterol vb ölçmek konularında dahi bilgisiz addedenlerin sandıklarının aksine geniş bir biyokimya teorik ve pratik bilgimiz, eczacı ilaç yapamaz sananların aksine havanda ilaç hazırlamaktan başlayarak son teknoloji aletleri kullanabilmeye kadar bir becerimiz ve altertaif tıbbı aktarlardan öğrenmeye çalışan halkımızın yanılgılarının tersine çok geniş bir bitkisel drog ve bitkilerle tedavi bilgi birikimimiz ve dünya üzerinde yayınlanan bunlarla ilgili dökümanları takip edip yorumlama kabiliyetimiz vardır.
Bunlardan eczacınızın ağır bir eğitimden geçmiş olduğunu bilerek ve buna bağlı olarak eczacınızın bilgisine güvenerek ECZACINIZA DANIŞMAnız için kısaca bahsetmek istedim.
Eczacınız ilk sağlık danışmanınızdır. Lütfen eczacınıza güvenin, ve danışın.
Bu blogda genel olarak bitkisel droglardan bahsetmek istediğimi söylemiştim. Bir giriş yapacak olursak;
Bitkisel, hayvansal veya sentetik kaynaklı terapötik/ilaç etkisi bulunan maddelere Drog ismini veriyoruz.
Örneğin; bir ıhlamur türü olan Tilia cordata (Ihlamur), ıhlamur bitkisinin direkt kendisini tanımlar. Bu bitkinin tedavi amacıyla kullanılan kısımları çiçekleridir, yani terapötik olan (drog) Ihlamur çiçeğidir. Çiçek Latince'de flos kelimesiyle ifade edilir. Böylelikle Ihlamur çiçeği drogu Latince Tiliae flos olarak ifade edilir. Ve bitkilerin morfolojik olarak sınıflandırılması sonucu familyalar oluşturulmuştur ve her bitki familyasıyla beraber anılır. Ihlamurun ait olduğu familya Tiliaceae'dir.
Yani, Bitki: Tilia cordata (Ihlamur)
Drog: Tiliae flos (Ihlamur çiçeği)
Familya: Tiliaceae 'dir.
Bitki isimleri, tedavi etkinliği olan etken madde isimleri, kimyasal bileşiklerin isimleri, dünyanın neresine gidersek gidelim bir kelime söylendiğinde her yerde aynı mananın anlaşılması için Latin dilinde ifade edilir. Bu yüzden ben de burada bizim geleneksel olarak kullandığımız isimlerin beraberinde drogları orijinal isimleriyle vereceğim.
Yazıların daha kolay anlaşılması için verdiğimiz bu kısa bilgiden sonra, kış aylarının da yaklaşmasıyla beraber evlerimize sıklıkla misafir olacak olan Ihlamurdan biraz bahsedelim.